Zakaj bi morali pogosteje nastopati na tekaških tekmovanjih?

Ne glede na to, ali želite tekmovati na svojem prvem teku na 5 km, 10 km ali maratonu, napisal sem vam nekaj prednosti teka na tekaških prireditvah in zakaj bi se morali rekreativni tekači več udeleževati rekreativnih tekaških prireditev.

Kot tekaču vam lahko tekaško tekmovanje pomaga ohraniti motivacijo, premakniti svoje meje in vam omogoči, da se v tekaški skupnosti počutite bolj domače.. 

Rekel bi, da je tekaško tekmovanje lepši del teka. Ne glede na to, ali pretečete 5km ali maraton, je tekmovanje vznemirljiva izkušnja.

1. Če imate cilj, ste motivirani

S prijavo na tekaško prireditev si samodejno ustvarite cilj. Želite končati tekmo ali doseči hiter čas, le uživati v tekmi ali vse našteto? Ti cilji vas bodo motivirali za trening: spravili vas bodo skozi vrata v deževnem nalivu, vas v petek zvečer pognali na tek, vas motivirali za vadbo za moč ali da se boste odrekli razvadam (alkohol nezdrava prehrana).

Ni boljše motivacije kot vedeti, da vas čaka tekma v prihodnosti. Če želite dati vse od sebe na tekmi, morate trenirati.
Datum tekaškega tekmovanja vam bo dal cilj. Tudi če so vaše možnosti za zmago na tekmi majhne, si zastavite cilje, kot je zmaga v vaši starostni skupini, premaganje prijatelja, doseganje osebnega rekorda ali le dobra uvrstitev.

Predlagam tudi, da si postavite kratkoročne cilje, ki bodo spremljali vaš dolgoročni cilj. Kratkoročni cilji vam bodo pomagali ohranjati motivacijo skozi celoten trening, hkrati pa vam bodo omogočili spremljanje vašega napredka. Ne glede na to, ali smo popolni začetniki ali izkušeni tekači, lahko zastavljanje ciljev koristi vsem.

Namig: Priporočamo, da se na tekaško prireditev prijavite čim prej in si pustite dovolj časa, da ustvarite ali sledite načrtu treninga, da dosežete svoj polni potencial.

2. Presežite svoje meje

Tek na tekmi vam omogoča, da razširite svoj potencial in dosežete rezultate, za katere morda niste mislili, da je mogoč. Včasih mislite da te razdalje niste sposobni preteči. Skoraj vedno lahko med tekmo tečemo hitreje zaradi tekmovalnega okolja, da o povečanem adrenalinu ne govorim! Izkoristite to in poglejte, iz česa ste v resnici. 

Nagrada za vaš trud predstavlja medalja.

3. Občutek skupnosti

Tek je več kot sam tek, zunaj je cela skupnost tekačev! Tek na tekmovanjuu vam bo resnično omogočil, da sprejmete to skupnost. Pripravite se na to, da vas bodo navijali in bodrili svoji sotekači, ko na dan tekmovanja dosežejo svoje cilje – tako kot vi.

Tek je edinstven v tem, da omogoča začetnikom in profesionalcem, da si delijo isti prostor in včasih tečejo skupaj na istem tekmovanju. Več tekačev je bolje je.

Če še niste, je tek v skupini tudi odličen način za povezovanje s podobno mislečimi tekači. Zakaj ne bi svojega nedeljskega dolgega teka načrtovali z nekaj lokalnimi tekači ali prijatelji, kar vam bo omogočilo, da se pogovorite o vsem, od treninga maratona do različnih vaj za navzkrižni trening, ki jih izvajate ob koncu tedna.

4. Počutite se izpopolnjenega

Ne zgodi se vsak dan, da končaš 10km tek, polmaraton ali maraton. Končati tekmo, še posebej, če dosežeš osebni rekord, je neverjeten občutek. Ponosni boste na vse svoje trdo delo, ki ste ga pripeljali do dogodka, in kar je še pomembneje, ponosni boste na to, kar ste dosegli – in tako bi morali biti!

5. Premagajte strahove
Strahovi na dan tekmovanja so normalni. Tudi po letih tekmovanj izkušeni tekači na dan tekme občutijo tremo. To je normalno. Telo je pred večjim naporom vzburjeno. Naučiti se morate obvladati stres in strahove in jih uporabiti za pomoč pri tekmovalnem teku. Drugi tekači se morda bojijo poškodb, neuspešnega zaključka ali slabe uspešnosti. Soočenje s temi strahovi na štartni črti je najboljši način, da jih premagate. Ko premagate ciljno črto boste zaradi tega, ker ste premagali vse strahove še srečnejši.

Tekmovanja prinašajo tudi spoznavanja mest, kultur in pokrajin.

5. Zabavno je!

Končno je tekmovanje zabavno! Ujemati se s stotinami tekačev, ki imajo vsi podobne cilje, je odličen občutek. Od tistih klepetov pred dirko do sklepanja novih prijateljstev je tek na dirki vznemirljiva vsestranska izkušnja – nekaj, s čimer se tisti, ki so nervozni pred dirko, vsekakor strinjajo.

6. Načrtno treniranje

Treniranje za določeno tekmovanje vas nauči, kako biti bolj discipliniran in teči z namenom v mislih. Preveč enostavno je teči brez cilja. Tekma lahko tudi pokaže slabosti vašega treninga in vam da osnovo za bolj strukturiran oziroma načrtovan trening v prihodnje.

7. Merjenje napredka
Vaših prvih 10 km vam morda ne pove veliko o vašem napredku, vendar lahko tekač po nekaj letih tekmovanja oceni v kakšni pripravljenosti je in ali postaja hitrejši. Če isto tekmovanje opravite večkrat, lahko primerjate različne napore, čase in uvrstitve.
V večini primerov na tekmovanjih ne tečemo osebne rekorde. Tekme so najboljša osnova za vaš trening.

8. Tekmovanje z drugimi
Konkurenca vam lahko pomaga doseči boljše rezultate. Tekmovanje pomaga pri podiranju rekordov in doseganju osebnih rekordov, včasih zaradi vzdušja, drugič zaradi tekača/ice ki teče z vami. Tekme so za tekače vseh ravni, ne samo za najboljše! Tekač lahko tekmuje sam s sabo tudi, če je na zadnjem mestu. Konkurenca lahko pomeni marsikaj. Lahko pomeni prehiteti tekača pred vami, izboljšati lanski rezultat ali dober tek za vašo družino in prijatelje.

6. Naučite se
Napreden tekač se nikoli ne neha učiti. Uvedba tekmovanj v vaš tekaški program zagotavlja platformo modrosti. Velikokrat med tekmovanji izveš več o sebi in teku na splošno.

Ne glede na vaše cilje, tek na tekmovanjih prinaša številne prednosti. Vprašanje ostaja, zakaj ne tekmovati?

Loading