FIT KLUB NA BOSTONSKEM MARATONU – 10 LET PO BOMBNEM NAPADU

Tekači Fit kluba so se minuli ponedeljek udeležili 127. bostonskega maratona. 8 tekačev je naredilo zahtevne norme v starostnih kategorijah, ki so potrebne za udeležbo na tem maratonu.

Bostonski maraton je najstarejši maraton na svetu in eden najbolj prestižnih maratonov, organizirajo ga že od leta 1896. Je edini maraton, ki se odvija vsak tretji ponedeljek v aprilu in spada v skupino največjih svetovnih maratonov World majors.

Naši tekači so se vneto pripravljali od meseca decembra pod vodstvom trenerja Primoža Kobeta. Pravzaprav so morali biti dobro pripraljeni že lansko leto na Dunaju in predlansko leto v Rimu, da so se kvalificirali. Letošnja zima ni bila lahka, a motivacija in to da so sprejeti na tako velik maraton jih je vodila, da so prav vsi odtekli odlične čase. Na zahtevni trasi sta dva med njimi odtekla tudi osebni rekord. 

Tek na maratonu je bil poseben tudi za Joaquina Lopeza živečega v Novem mestu, ki se je maratona udeležil že pred 10-imi leti. Takrat se je bombi izognil za las, saj je bil v neposredni bljižini eksplozije. 

Joaquin na ciljni ravnini v kateri se je zgodil bombni napad leta 2013. Sam se je ob eksploziji nahajal v ozadnju vidnega polja (kjer so drevesa).

ČLANEK BOMBNEGA NAPADA PRED 10-IMI LETI

https://www.lokalno.si/2013/08/22/101896/clanek/DL_Bostonski_maraton__Joaquin__Matjaz_in_Dejan_hitrejsi_od_bomb/


REZULTATI:

MIRAN KOVAČIČ 2:50:48

BOJAN KULJIĆ 2:59:03

ALEŠ PRIMC 2:57:06 PB – osebni rekord

SANDI BAYER 3:00:01 PB – osebni rekord

JOAQUIN LOPEZ LOPEZ 3:03:28

ANDREJ KULOVEC 3:09:40

RENATA KAMENŠEK 3:39:17PROGA

Poteka po legendarni trasi od Hopkingtowna do Bostona. Proga ni najlažja, saj velja za eno težjih. Pogosti so ekstremni pogoji ali je zelo toplo ali zelo mrzlo, pogosto je tudi vetrovno. Tokrat smo imeli srečo, saj so bile razmere dobre.


Boston maraton ima dolgo zgodovino. Uspeh prvega sodobnega olimpijskega maratona leta 1896 je navdihnil bostončane, da so v Bostonu leta 1897 organizirali prvi bostonski maraton. Zaradi tega je Boston najstarejši maraton na svetu ter eden najstarejših zaporedno organiziranih športnih dogodkov. Če želite najti tradicijo, jo boste zagotovo našli vsako pomlad na cesti v Boston. Na poti v Boston se je zgodilo veliko zgodovinskih trenutkov, vključno s slavnim “Dvobojem na soncu” iz leta 1982, med katerim sta se Dick Beardsley in Alberto Salazar borila za vrh zdaj zloglasnega hriba “Heartbreak Hill”. To je tudi dirka, na kateri je Katherine Switzer leta 1967 postala ena prvih žensk, ki je končala veliki maraton – kljub temu, da jo je organizator dogodka skoraj fizično odstranil s ceste, saj takrat ženske niso smele sodelovati na dirki.

Prijava na bostonski maraton poteka preko kvalifikacij. Na Bostonski maraton se je zelo težko kvalificirati, saj je povpraševanje tekačev po štartnih številkah tako veliko, da so morali postaviti zares ostre standarde, katere pa morajo ob vse večjem povpraševanju še zaostrovati. Torej treba je teči še hitreje od postavljenih norm Bostonski kvalifikacijski standard vodi mnoge tekače, da trenirajo več let da dosežejo te standarde. Nekaterim to nikoli ne uspe. Za mnoge tekače je Boston maraton velik znak dosežka v njegovi tekaški karireri in eden pomembnih mejnikov.

Kaj pomeni biti boston maraton qualifier? To je v bistvu oznaka, ki tekaču pove kako dober je glede na svojo starostno skupino. Oznaka Boston marathon qualifier pomeni, da gre za zelo dobrega tekača. Ne gre le zato da lahko preteče maraton, ampak mora biti zelo hiter glede na svojo starostno skupino. Norme so zelo težke v posameznih kategorijah, kajti na tekmo sprejmejo le najboljše. Toda medtem, ko si Bostonsko atletsko združenje želi, da bi bila tekma zahtevna, ne želi izključiti neelitnih tekačev zato sprejmejo tudi nekaj slabših tekačev, ki s štartnino donirajo velik del dobrodelnim organizacijam.

Bostonski maraton ima najboljše navijače. Maraton poteka na ponedeljek prazniku, imenovanem Patriotski dan (praznik države Massachusetts), zato ima večina ljudi prost dan, da pridejo na dirko in glasno navijajo. Praktično se vkampirajo ob progi (prinesejo stole, hrano, rekvizite,…..) Z

Teči na progi, ki poteka mimo številnih kolidžov na poti, vključno z neverjetnim odsekom v bližini kolidža Wellesley, so množice v Bostonu nekakšna norost, zaradi katere je izkušnja res neverjetna. Tako imenovane “Wellesley Girls” prav tako ustvarjajo kričečo, navijaško linijo človečnosti, ki bo motivirala prav vsakega tekača. “Teči na Bostonskem maratonu je tako kot da bi tekel na tour the France-u).

FOTO GALERIJA

Skrbimo, da ste aktivni!