Ali smo za tek lahko prestari?

Ta vikend sem postavil državni rekord pri skoraj 42 letih. Vsi mi govorijo, kdaj bom prenehal s tekom?

https://www.primozkobe.com/tekmovanja/nov-drzavni-rekord-na-10km/

Stereotipi nas omejujejo. Tudi naše razmišljanje nas omejuje. Ljudje se zaradi svojega negibanja počutimo stare. Tudi sam sem pred nekaj leti počutil mnogo starejšega, ko sem padel v poškodbe. Sledile so operacije. Trpel sem, ker je bilo premalo gibanja. Težko obdobje, ki pa me je okrepilo. Sedaj uživam na vsakem teku. Uživam tudi v vsakem koraku, ki je lahkotnejši.

Kaj je starost? Starost je ko opešamo! Ko ne moremo več teči. Ne moremo si več zavezati čevljev, nismo dovolj močni, da sami vstanemo. Spomnite se Leona Štuklja, ki je redno vadil vsak dan v pozni starosti. Spomnite se njegovih korakov na Olimpijskih igrah v Atlanti. Z gibanjem je ohranil visoko raven sposobnosti, tako gibalnih kot mentalnih.

Leta nas delajo počasnejše. Ljudje dosežemo najboljše tekaške dosežke, če treniramo od mladosti naprej, nekje med 17 in 35 letom. Potem lahko precej visok nivo ohranjamo vse do 45 ali 50 leta. Nekje po petdesetem letu postane proces staranja za stopnjo hitrejši. Po 70 ali 75 letu pa še hitrejši. V povprečju se naša hitrost vztrajnostnega teka iz leta v leto upočasnjuje za približno 1%. Z leti nam upada tudi mišična moč, zmanjšuje se prožnost elastičnih tkiv. Za obnovo telesa potrebujemo tudi več počitka.

Vsi ti pojavi v našem telesu, ki se dogajajo vzporedno s staranjem, niso smiselen razlog za prenehanje s tekom v starosti. Prej nasprotno, s tekom in tudi z drugimi vsakodnevnimi gibanji upočasnjujemo te naravne procese ali pa celo napredujemo – se pomladimo. Na ta način dlje časa ohranjamo svobodo gibanja in na ta način pomembno krepimo naše zdravje. Še več, tudi starejšim netekačem, ki sicer brez težav hodijo in niso tekli vse od svoje mladosti, priporočam, naj poskusijo teči. Pri tem se morajo seveda teka lotiti postopno.

Najbrž ne bom tekmoval do 50-ga, vendar bom še vedno tekel, tudi po 60-em. Ovire so v naših glavah. Poskrbite za to, da se boste dovolj gibali. Zdravja in močnega telesa se ne da kupiti. Sebe in svoje počutje dajte med prioritete. Zastavite si cilje, ki vas bodo motivirali. Če boste dovolj vztrajni in osredotočeni, vas bodo ti bolj osrečili kot si mislite.

Primož Kobe

Loading