DOPUSTNIŠKI JUTRANJI TEK

Čeprav dopust naj bi bil res dopust, se pravemu rekreativcu zgodi, da se baterije po nekaj dneh napolnijo in treba je vsaj minimalno migat. Tek je zelo priročen, saj potrebujete le copate. Sicer pa priporočam tudi kolesarjenje in pa plavanje, kar lahko lepo kombinirate s tekom.

Dopustniški jutranji tek na morju je najbolje opraviti zgodaj zjutraj. Lahko tudi zvečer, a je zvečer na morju veliko lepše iti npr na sprehod po rivi, v mesto ali se družiti s prijatelji. Jutranji tek je tako najboljša izbira in zagotovilo, da boste tek res opravili. Najbrž utranji tek bolj leži tistim tako imenovanim »jutranjim tipom«. »Večerni tipi« imamo kar nekaj težav pri jutranjem prebujanju in jutranji aktivnosti. 

V glavi mi je ostal slogan nekega tekaškega opremljevalca: »Zbudim se okrog 5 ….  km teka. In res je tako.

Najtežje je vstati in se na tek odpraviti pred zajtrkom. A vedite, tako je najbolje. Potem ste cel dan prosti in lahko cel dan uživate in počivate. Velikokrat sem poizkušal z budilko ob šestih uri zjutraj. Moram priznati je težko vstati in zagnati telo, zlasti če si utrujen. Ponavadi, ko se zbudim zelo težko zbudim. Prvo grem na WC in se sperem s hladno vodo, ki me malo prebudi. Ko si oblečem tekaško opremo, nadenem merilec srčnega utripa in obujem tekaške superge obvezno popijem najmanj kozarec tekočine (vode ali izotoničnega napitka). Že tako ali tako prvo zjutraj pijemo. Pred jutranjim tekom pa je še toliko bolj pomembno, da naredimo zalogo tekočine za kasneje, ko se bomo spotili. Za teke do 40´ ni nujno nošenje torbic s pijačami. Če pijemo prej in potem imamo dovolj tekočine za zmernih 40 minut teka. Pa še ena stvar je, ki naj je ne bi pozabili pred jutranjim tekom in to je WC papir. Priporočam robčke za nos, saj so zelo priročni za v žep in so v PVC foliji, ki preprečuje, da bi se papir zmočil.

Pravijo, da je začeti najtežje. Zato priporočam, da začnete prvo s hojo, ki pa jo stopnjujte. Nič ne bo narobe, če boste prvih 5 ali 10 minut hodili. Ko začnete s tekom boste začutili kako telo še spi. Zlasti če ste malo utrujeni še od prejšnjih dni. Začnite z majhnim korakom in počasi. Če vam je težko si govorite: »Saj bo bolje. Saj bo minilo. Samo da se ogrejem.« Nekje po 15 minutah teka je dobro, da se ustavite in razmigate. Izberite si dobro lokacijo z dobrim pogledom. Razmigavanje otrdelih sklepov in mišic in vezi vam bo dobro delo. Priporočam da na jutranjih tekih naredite tudi raztezne vaje (stretching), katerih na ogrevanju pred običajnim tekom ne izvajam. Izjemoma kadar čutim, da je telo zategnjeno in čutim da telo to potrebuje. To pa je na jutranjih tekih vedno. Po teh vajah se boste bolje počutili. Nadaljujte s tekom. Tudi po ogrevanju začnite počasi. Jutranji teki naj ne bi bili namenjen veliki intenzivnosti, ampak teku za dobro počutje, zdravje, splošni aerobni kondiciji pa tudi kurjenju maščob, kar pa je že tema za prihodnjič. Nesmiselni so dolgi ali intenzivni jutranji teki. Priporočam jutranje teke do 50 minut. Če se dobro počutite, stopnjujte hitrost teka v zadnjih petih do desetih minutah. Po jutranjem teku obvezno sledi raztezanje celega telesa. In pa ohladitev v morju, jezeru ali pod tušem.

Primož Kobe

Loading