BIRŽAI POLMARATON

Miran Kovačič in Primož Kobe sva se v Litvi kot člana FIT KLUBA pod vodstvom društva za razvijanje prostovoljnega dela iz Novega mesta udeležila mednarodnega projekta ERAZMUS+ ODYSSEIA SPORT katerega namen je bilo medgeneracijsko druženje tudi s pomočjo športa. Projekt je bil financiran iz europskega projekta ERAZMUS+. Poleg dveh članov našega društva so se projekta udeležile tudi članice DRTP MARATHON, Jožica Rogelj, Božena Tekstor, Alenka Novak, Silva Vidmar ter Majda Dobravc.

V projektu so sodelovala tri mesta poleg Novega mesta, še polski Sopot ter gostitelji litvansko mesto Biržai.

BIRŽAI je mesto na severu Litve. 20km od meje z Latvijo. Mesto ima jezero, katero so v 15 stoletju poplavili za obrambo mestnega gradu. Jezero je primerno za kopanje v poletnih mesecih. Mestna plaža ima mivko in na njej je veliko kopalcev, ki se pridejo kopat. Zelo zanimivo nam je bilo, ker si je večina domačinov po koncu kopanja šamponirala glavo. V mestu se vidijo ostanki komunizma in sredi mesta je pokopališče ruskih vojakov na ruskem ozemlju

Mesto je manj razvito. Znano je po izdelavi zelo dobrega kruha, saj imajo v mestu pekarno, ki izdeluje vse vrste pekovskih izdelkov. V mestu so znani tudi po pivu, saj imajo kar dve pivovarni.

Vdori zemlje. V mestu ne gradijo večjih zgradb saj so tla zelo kraška in pogosto se zemlja vgrezne v zemljo.

MONTEBALL – Domačini so nas povabili na družabno in zanimivo igro Monteball. Gre za različico golfa in nogometa. Gre za to da mora ekipa v čim manj potezah žogo brcniti v luknjo. Igralec lahko udari samo z notranjim delom stopala in samo iz koraka. Pri tem so še druge omejitve. Zelo zanimivo, ker si lahko na eni luklnji sedmi na naslednji pa že vodiš.

POLMARATON

Polmaraton je sledil v soboto. Poleg maratona je bila še 10 kilometrska preizkušnja, 3,5 km in nordijska hoja na 3,5 km. Krožna proga je bila speljana po mestu ter po obali jezera. Nekaj je bilo makedama, tlakovcev, lesenega mostu ter asfalta. Za polmaraton je bilo potrebno preteči 6 krogov po 3,5km, kar pa nam začuda ni bilo težko in je tekma potekala zelo hitro.

Primož Kobe je zasedl 1.mesto z uradnim časom 1:16:54, medtem ko je Miran Kovačič zasedel 10. mesto s časom 1:23:30.

Čestitke!

http://www.ltutiming.lt/results/G-Live/g-live.html?f=..%2FLBT%2F2019%2Fbirzai%2Frace.clax&fbclid=IwAR0LqST_DNYX07Z09UEFhqQCSHWBnLcIaA4HXoEaVseG9PoZ4z6bdaXcksY

Projekt je bil financiran s strani EU programa ERAZMUS +

Loading