TEK V VSAKEM VREMENU

Kakšno je danes vreme? Lepo seveda. Tekači imamo lepo vreme 365 dni v letu.  Lepo je teči v vsakem vremenu: sončnem, deževnem, vetrovnem, meglenem in celo v snegu. V vsakem vremenu se lahko razverdrimo prav s tekom.

Tukaj je nekaj nasvetov za tek v vsakem vremenu.

  1. KDAJ JE VREME SLABO? Vreme je slabo, kadar nam onemogoči, da bi počeli to kar smo si zadali. Ker pa lahko zelo dobro tečemo tudi v dežju, snegu ali vetru je napaka, da bi tekači stokali nad slabim vremenom. Za tek je vreme neprimerno, kadar je podlaga ledena, udarjajo strele ali pa je ozračje zelo onesnaženo.
  2. KAKO SE OBLEČI ZA MRZLO VREME? Preprost odgovor bi bil toplo. Vendar vemo, da med tekom oddajamo ogromno energije, zato nam vsako minuto teka postaja topleje in bolj vroče. Začnemo se potiti. Preveč potenja pa pripelje do mokrih oblačil, ki nas čez čas v hladnem vremenu začnejo hladiti. Imamo dva načina kako se obleči
    1. način: Oblečemo se toplo,  v več plasteh, ki si jih sproti z našim ogrevanjem slečujemo. Prvi sloj naj bo tanek termo sloj, oziroma “švic majica”, ki je iz umetnih materialov in ne vpija znoja. Povrhni pa naj bo neprepusten za veter npr. anorak. Primeren za lahkotnejši tek
    2. Asketski način: Oblečemo se sicer tako, da nas sicer zebe, vendar računamo na to, da nam po 10 minutah teka postalo ravno prav toplo. Primeren kadar gremo na hitrejši tek.
  3. KAKO SE OBLEČI ZA DEŽEVNO VREME? Kapica s šildom (zlasti za tiste, ki tečete z očali), anorak, ter oprijeta majica z dolgimi rokavi, ter po potrebi še kakšna majica z dolgimi rokavi.
  4. KAKO SE OBLEČI ZA SONČNO VREME: Preprost odgovor bi bil čim manj. Majice brez rokavov, ženski topi, ter kratke hlačke (maratonke) so najmanj vroča oblačila. A vroče sonce na našo kožo lahko opeče, zato je sončna krema obvezna zlasti za tiste dele telesa, ki niso tako pogosto na soncu. Obstajajo sončne kreme prav za telesno aktivnost, ki ne preprečujejo znojenja. Ne pozabite na kapico s šildom in sončna očala.
  5. KAJ JE TEK V TEŽJIH VREMENSKIH RAZMERAH? Tek v lepem vremenu je prav fajn. Ampak ko dežuje, sneži, piha pa je to tek z dodano vrednostjo. Takrat krepimo naš pozitivni način razmišljanja. Zato tecimo v vsakem lepem vremenu. Tudi v dežju.

SPODNJE PERILO: obstaja tako imenovano športno perilo, ki je iz umetnih materialov, ki hitro odvaja in suši vlago, ki se na navlaži potu.

DEBELINA ROKAVIC: je odvisna od zunanje temperature, padavin in pa tudi od osebe, ki jih nosi. V kolikor pada dež ali sneg morajo biti rokavice vodoodporne. V najbolj nizkih temperaturah sem tekel tudi s smučarskimi rokavicami.

IZBIRA POKRIVAL: V poznih jesenskih in zgodnih spomladanskih mesecih lahko nosimo trakove, ki pokrijejo ušesa in grejejo čelo, da nas v glavo preveč ne zebe. Prednost je ker se odvečna energija odvaja preko lasišča. V kolikor so padavine lahko dodamo kapo s šildom (maratonska kapa), ki jo lahko uporabimo za zaščito pred padavinami ali soncem. Zlasti pomembna je zaščita šilda kape pred padavinami, ki padajo direktvno v oči. V kolikor so temperature nižje pod -3 stopinje uporabite debelejšo kapo, saj se skozi glavo izgublja največ toplote. Volnene in termo kape iz flisa so manj primerne, saj se ovlažijo

OKOLI VRATU: , muffi, buffi ali podkape so zelo pomembno pomagalo za tek v hladnem vremenu. Lahko jih uporabljamo okoli vrata kot šal ki greje naš vrat in grlo. V primeru mrzlejšega vremena pa tudi greje naš obraz, ali ga uporabimo celo kot podkapo. Med tekom ne priporočam da imate podkapo skozi usta ali nos v kolikor je temperatura višja od -7 stopinj, saj jo z dihanjem ovlažite, kar pa postane zelo neprijetno. Ovlažena podkapa postane mokra in mrzla, poleg tega se nabirajo bacili in virusi na tem ovlaženem delu

GAMAŠE za tek po snegu. Gre za poseben užitek teka po snegu. Priporočam nepremočljivo obutev z dobrim oprijemom.

HLAČE: Za zimski tek, kjer so temperature pod -2 stopninje celzija je dobro imeti poleg navadnih pajkic tudi debelejše pajkice po možnosti celo z windstoper tehnologijo. V zadnji letih je moderno da preko pajkic oblečemo kratke hlače, ki segajo do kolen. V primeru snega ali dežja pa preko njih oblečemo lahke vodoodbojne hlače, ki preprečujejo močenje stegen in zadržujejo energijo.

ANORAKI tehnologija anorakov je v zadnjih letih izredno naredovala. Žal so ti materiali še vedno malenkost dražji, zato cena anoraka pove veliko o njegovi tehnologiji. Poznamo anorake z vetrno zaščito, ki so ponavadi cenejši in imajo manj tehnologije. Njihov glavni namen je vetrna zapora in zadržanje energije tekača okoli telesa, po drugi strani pa odvajanje vlage. Potem poznamo anorake z debelejšo vetrno zaščito, ki se dobro obnašajo tudi v dežju, saj ne premočijo tudi po eni uri teka v dežju. Poznamo pa tudi t.i. rain jacket ali anorak za dež, ki ima večjo vetrno kot tudi dežno zaporo. Uporablja se za tek v večjih nalivih ali ogrevanjih pred tekmo, kjer se želimo dobro ogreti.

PULIJI IN HOODIJI kadar v hladnem vremenu tečemo hitreje nam anorak predstavlja preveliko vetrno zaporo in začnemo se potiti. Zato so veliko bolj primerni tekaški puliji ali hoodiji, ki nam dajo več termo ogrevanja a hkrati tudi več odvajanja vlage

ZIMSKI TEKAŠKI COPATI so zelo pomembni, saj nam morajo zagotavljati toploto, neprepustnost in pa dober oprijem. Največjo napako, ki jo tekači delajo je da kupujejo nepremočljive trail copate za tek po trdi podlagi. Trail copati pridejo do izraza za tek po snegu ali brezpotjih. Za tek po snežni brozgi in po trdih površinah pa so neprimerni, saj nimajo potrebnega blaženja, zato za tek v zimskem času priporočam običajne copate z goretex membrano.


ZIMSKA OBLAČILA – SPODNJI DEL
Debelina oblačil in količina je odvisna od zunanje temperature.
1. plast – PAJKICE. Pomembna je debelina pajkic, ki je sorazmerna z zunanjo temperaturo. Zimske pajkice  so debelejše in imajo debelejšo termo podlogo. Windstoper pajkice z dodatno windstoper veterno zaporo so zelo primerne tudi za tek v dežju, saj ne prepuščajo vode tako hitro do mišic.

2. Plast – kratke hlače do kolen. Zadržujejo toploto in preprečujejo močenje stegen

Kratke hlače do kolen preko pajkic
maratonske hlačke preko pajkic!
3. vetrne hlače oblečemo preko pajkic. So nepogrešljive v hudi zimi in ekstremnih razmerah. Pomembno je da so lahke in da ne ovirajo gibanja. Ponavadi so na zadnji strani npr. pod koleni bolj propustne, da odvajajo toploto. Primerne so za tek v dežju, snegu in ob nizkih temperaturah.
ZIMSKA OBLAČILA – ZGORNJI DEL
Debelina oblačil in količina je odvisna od zunanje temperature.
1. PLAST – ŠVIC MAJICA – namen: termo oblačilo, odvajanje vlage. Smučarsko perilo je manj primerno, saj ne diha in je preveč izolativno. Uporabljamo ga le v ekstremnih razmerah, ko je temperatura manj kot -7 stopinj.
2. dodatni slog – debelina in število odvisno od zunanje temperature, npr. tek. majica z dolgimi rokavi, tekaški hoodie ali puli
3. Veterna zapora (zadržuje toploto, dežna zapora
Bombaž je popolnoma neprimeren, saj vpija vlago. Bolj primerni so umetni materiali

V naši tekaški omari imejmo tekaška oblačila za tek v vsakem vremenu. Pri zahtevnejšem vremenu pride to še kako prav.

Loading