POT K ODLIČNOSTI

Uporabno v vseh segmentih/ vlogah življenja.
Vsi najboljši športniki, umetniki, glasbeniki, pisatelji, ali uspešni poslovneži imajo eno skupno lastnost. Vsi se stalno trudijo biti boljši. To je tisto, kar jim omogoča biti najboljši. Cilj je njihova pot in pot je njihov cilj. Orientiranost k cilju je pomembna. Cilj je pomemben. Če si ga še niste zadali si ga zadajte. Naj bo eden malo večji in še več manjših ciljev, ki vam bodo pomagalina poti doseči večji cilj. Tako boste na pravi poti. Ostati na poti ni lahko. To ve vsakdo od nas. Vsakdo od nas je že kdaj zgubili motivacijo (če kdo še ni pa še bo). A ostati in vztrajati na poti se splača. Današnji svet ne goji več vrednot vztrajnosti. Prehitro odnehamo in težko kaj potrpimo. S tem ko vztrajamo se izpopolnjujemo, razvijamo in bogatimo življenje. 
Tukaj je nekaj vidikov odličnosti
 
ŽELJA
Če res radi to delat potem boste prispevali celega “sebe” v to kar delat. Če vam je res mar za ljudi s katerim se družite/sodelujete boste vse vključili v to. Mar je kvaliteta. Mar je ljubezen. Mora vam biti mar
 
ZDRAVJE je multidimenzionalni pojem. Lahko je fizično, mentalno, emocionalno in tudi duševno.  Je zelo dinamično, saj na njega nenehno vpliva veliko zunanjih faktorjev. Če ne temeljite na globokih temeljih zdravja in ga ne upoštevate ne boste sejali. Žrtvovanje zdravja za dosego cilja je igra z krakim koncem in velikimi posledicami.
 
PONIŽNOST ko enkrat mislite da že kaj veste se nehate učiti in rasti. Vedno obstaja več kar se lahko naučimo. Brez ponižnosti ne bo napredka.
 
STRES iz znanstvenega vidika je stres stimulus za rast. Brez stresa se živi organizmi ne adaptirajo in ne spremenijo. Zato stres potrebujete (včasih tudi stres šefa/ali celo kouča ;). A stres je učinkovit le v pravih dozah, ko imate kapacitete, resurze in podporo, da ga absorbirate. In stres je učinkovit le če imate potem počitek.  
 
POČITEK je čas v katerem se dogaja rast. Seveda v kolikor smo naredili stres. Brez počitka ne napredujemo v dosežkih katere želimo izboljšati. Stres + počitek = rast
 
DOSLEDNOST je v tem, da opravimo (se prikažemo) tudi kadar nam ni do tega. 
Rednost vas ne da samo krepi, ampak tudi uči kako je pomebno vztrajati. Premagaovanje kriz je že en izmed oblik doslednosti. Po k odličnosti ni biti redno dober ampak biti dober v rednosti.
 
SAMOZAVEST je prvi bratranec ponižnosti. Samozavest je vedeti kaj naše telo lahko in kaj ne zmore. Cilj je napredovati in tako krepiti samozavest. Samozavest ni tisto s čimer ste se rodili. Samozavest se gradi. Vsak trening, izpolnjen cilj, dosežek, priznanje… krepi vašo samozavest
 
TRENIRANJE Trener je tam da vidi kar vi ne vidite in da vas usmeri v smer k vaši rasti. Najboljša razmerja s trenerjem so odkrita pri katerem morata oba pokazati marljivost (trud), ponižnost (pripravljenost na učenje) in sprejemanje informacij. dober trener ne samo pove ali pokaže ampak hodi z vami na vaši poti, ki se lahko vzpenja in tudi spušča.
 
DRUŽBA Raziskave so pokazale, da ljudje s katerim se družite močno vplivajo na vaše življenski stil in dosežke. Ko vam gre vas skupnost spodbuja, čestita, hvali,…
Ko ne gre je družbena podpora tista, ki vas drži pokonci in vam pomeni največ.
 
ŽELJA je nenehno zasledovanje ciljev. Želja mora biti kanalizirana in usmerjena. Želja nas dela mlade (otroci si vedno kaj želijo). Dela nas produktivne, lepe, akivne  in fokusirane proti rasti in razvoju. Želja je lahko tudi negativna v kolilkor ne prihaja iz nas. Najboljše želje pridejo iz nas samih
 
POTRPLJENJE je puščanje stvarem da se zgodijo, namesto da delate da se storijo. Ne enačite potrpljenja s pasivnostjo, potrpežljivost je vztrajnost. Vse velike stvari k odličnosti zahtevajo potrpežljivost. 
 
TRDOŽIVOST  je delati težke stvari ali trpeti za dosego nekega cilja. Trdoživost pomeni vztrajati in prenašati napore katere navadni smrtnik ne prenese. Trdoživost živi znotraj nas. Ljudje, ki se ne delajo močne oziroma ne silijo v ospredje, so ponavadi najbolj trdoživi.
 
SPREJETOST je sprejetje vašega položaja v družbi z vidika vas samih in kje ste v tem trenutku. Ne kjer mislite biti. Ne kje bi si želeli biti. Kjer ste sedaj. Če ne začnete kjer ste ne boste nikoli prišli tam kjer želite.
 
PRISOTNOST je povezana z našo željo po napredku. Ko ste tam popolnoma prisotni in koncentrirani na vaš dosežek je to tisto kar si želite doseči in je to tisto kar vas izpopolnjuje
 
RANLJIVOST se začne s tem da smo pošteni do sebe. Zakaj delam to kar delam? KAj si želim? Kaj bi lahko delal bolje? Sem odprt za pomoč? Biti ranljiv je neprijetno? Zavedanje se da smo ranljivi pa vodi k napredku.
NASVET TRENERJA: BODI BOLJŠI V TISTEM, KAR JE POMEBNO!
Primož Kobe