HITREJŠI V DRUŽBI TEKAČEV

Priključitev tekaški skupini ali tekaškemu klubu je sigurno ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite zase in za svoj tek!

TEKAŠKO OKOLJE

Pot do uspeha je dolga. Potrebni so tedni, meseci in leta rednega treninga, počitka in pravilne prehrane. Okolje je tisto, ki v največji meri vpliva na rezultate in razvoj prav tako pa odloča kako se boste razvijali, saj okolje in vsi okoli vas vplivajo na vas. Zato si vrhunski športniki pogosto želijo optimalnih razmer, ki pa nam niso vedno dane. Rekreativnim športnikom, naj bo na prvem mestu družina, služba, rekreacija in pa skrb za zdravje pa naj bi bila vsekakor visoko na listi življenskih prioritet. Dobro tekaško okolje bo usmerilo vaše misli k teku in športnemu načinu življenja.

Vsi radi tečemo sami! A zakaj je tekaška družba tako pomembna? Zakaj v družbi lahko premagamo večje razdalje, zakaj zmoremo več? Zakaj lažje pridemo na trening, če nas nekdo čaka? Socialna komponenta teka je pomebna za vsakogar, čeprav skoraj vsi radi tečemo sami. Če tečete v tekaški skupini vam ne preprečuje, da tečete tudi sami. Ravno nasprotno! V kolikor boste želeli postati dober tekač boste morali teči sami.


PROGRAM TRENINGA ZA VAS

Če želite uživati v treningu in napredovati, potem rabite cilje in spremembe. Individualno znanje pogosto ni dovolj. Potreben je indiviudalni program prilagojen vašim sposobnostim. Programi iz interneta niso rešitev. Pogosto so le nekaj mesečni (kampanjski) in ne upoštevajo vaših sposobnosti, izkušenj, težav med programom, vremena, pa še bi lahko naštevali. Bistvo trenerja je da nadzira vaš program in koregira program glede na vaše odzive, težave. Programi treninga mora dober trener dela široko, na dolgi rok in tudi specifično. Dober program ne vsebuje samo tek ampak tudi tipe treningov, ki iih ne delate najraje.

Če se želite zabavati ko trenirate, in ob tem izboljšati svoje sposobnosti potem je najbolje, da program treninga zaupate strokovnjaku. Individualnemu tekaču namreč pogosto zmanjka idej za trening. Tedni minevajo hitro, časa za planiranje pa zmanjkuje. Zabavali se boste v različnih tipih treningov, različinih razdaljah, intenzivnostih. Trener pa bo poskrbel, da boste stopili tudi ven izmed vaših “okvirov” treninga. Vaš fokus bo bolj na sam tek in realizacijo planov.


UČITE SE OD DRUGIH

Tek v tekaškem klubu ali skupini nima prednosti le ker vadite pod planu treninga in vodstvom trenerja, ampak se učite tudi od drugih. Ni skrivnost da tekači med tekom zelo radi klepetajo. Vsi nasveti in informacije, ki jih dobite so neprecenljive. Obstaja tako imenovana kolektivna modrost (npr. tega se ne dela…, raje delaj to…, izgogibaj se…), ki je velika prednost teka v skupini.


MOTIVACIJA

Ni je boljše miotivacije, kot tek v skupini. Zmeraj se najde nekdo, ki je hitrejši od vas, nekdo ki vas motivira. Tek v skupini je tudi odlična priložnost za krepitev socialnih vezi. Vsi vedo, za kaj se nekdo sedaj pripravlja. Zato, ko boste naslednjič nastopili vi bo vedno skupina tekačev ki bo navijala za vas.


ČREDNI NAGON IN LOVSKI INSTINKT

Napredovali boste le, če boste pripravljeni stopiti iz svoje cone udobja in boste zato kaj pripravljeni narediti! To ne pomeni, da boste samo trenirali bolj trdo, ampak tudi bolj redno, premišljeno in bo z glavo pri stvari.

Zakaj je tek v skupini lažji? Zakaj je trpeti skupaj lažje? Zakaj skupina 30 tekačev z narekovalcem tempa na Ljubljanskem maratonu lažje preteče maraton? Zakaj je na tekmi vedno lažje kot na treningu? Zakaj je lažje kolesariti v skupini z enakimi kolesarji? Zakaj je lažje teči, če nas nekdo spremlja na kolesu? Tukaj imajo svojo vlogo endrofini, ki se sproščajo, ker lahko sledimo skupini. Ti delujejo tako, da zavirajo občutek bolečine in napora, tako da lahko telo deluje na višjem nivoju.

DOBRI TRENING PARTNERJI SO ZAŽELENI

Dobri trening partnerji so tisti, ki skupaj pomagajo da lažje prenašamo napore. Le mala gesta ali pohvala sotekača, trenerja je lahko velika motivacija in sprostitev hormonov užitka, ki zavirajo bolečino napora. Parterji so tudi lahko velika motivacija, da ne popustimo v tempu. Ves čas jih lovimo. Kolikokrat bi slabši tekači hodili na maratonu, če ne bi ob sebi imeli tekača, ki jih je spremljal.


INVESTIRAJTE V VAŠO TEHNIKO

Normalno je, da z leti naša noge postanejo počasnejše in lahko tudi manj vzdržljive. A tekači v tekaških skupinah dokazujejo nasprotno. Starejši tekači in tekačice tečejo hitreje, kot pred nekaj leti in ohranjajo neverjetno agilnost in vitalnost.. Ne napredujejo toliko v fizični pripravljenosti, kot v tehničnih prvinah teka. Z dobro tehniko so lahko teki hitrejši in učinkovitejši. Brez večjih težav lahko premagujejo večje razdalje. Tekači, ki ne tečejo v tekaških skupinah, treninge tehnike teka ne poznajo, njihove tehnike teka ne popravlja nihče. Nikoli se niso videli kako tečejo. S treningom tehnike teka se poveča ekonomičnost teka, pa tudi lepota teka, saj pogosto tekači ki se tehniki ne posvečajo tečejo grdo.


REDNOST

Boljši tekač boste postali le če boste še bolj redno vadili. Za tiste, ki niso dovolj redni v treningu bodo skupinski treningi dobra motiacija za reden trening.

V vsakem primeru: tekmovanje s hitrejšimi prijatelji je vsekakor zaželeno, saj vas ne bodo samo izzvali, ampak tudi odpustili, če boste hitrejši.


Zgornjo besedilo je pisano zaradi lažjega branja večkrat pisano v moškem spolu, seveda pa to velja tudi za ženski spol.